Ride of Respect van de ‘Arnhem Riders’; jaarlijkse herdenkingstocht langs de oevers van de Rijn.
Tijdens de ‘battle of Arnhem’ in 1944 kregen een aantal manschappen de opdracht om in de nacht van 25 op 26 september terug te trekken naar de zuidkant van de Rijn. Deze operatie was bekend onder de naam ‘Operation Berlin’.
Bij deze evacuatie zijn een aantal manschappen omgekomen bij de overtocht, neergeschoten door de vijand of verdronken. De lichamen van deze soldaten zijn benedenstrooms aangespoeld op de oevers en ter plekke begraven op lokale begraafplaatsen.
In 2014 kwamen motorrijdende oud militairen, de ‘Arnhem Riders’ uit Engeland op het idee om deze graven te gaan bezoeken. De slachtoffers van de operatie Market Garden die in Oosterbeek begraven liggen worden jaarlijks in september geëerd en herdacht bij de ‘Airborne Commemoration Service’ op ‘the CWGC Cemetery’.
De slachtoffers van ‘Operation Berlin’ werden ‘vergeten’.
Vanuit de KNMV kwam het verzoek aan lokale motorclubs om de routes en begeleiding van deze mariniers te verzorgen.
Wij als Rijnridders hebben de handschoen opgepakt en vanaf 2014 begeleiden leden van onze club jaarlijks de Engelse motorrijders op hun tocht langs de begraafplaatsen van Heteren, Wageningen, Rhenen, Elst, Amerongen, Wijk bij Duurstede, Schoonhoven, Lienden, Schalkwijk, Tul en ’t Waal, Vianen, Nieuwegein en Maurik. Verslag tocht 2023