Assen, Here we Come!

Ieder jaar in de zomer denk ik weer dat ik de kinderen ( 7 en 9) eens mee moet nemen naar Assen. En eigenlijk naar het Superbike weekend omdat een prachtig festijn is, veel lawaai, prachtige strijd, ruimte om te zitten. Gewoon perfect. En ieder jaar gaat het niet door omdat we het weekend al weer iets anders hebben. Dat hadden we dit weekend eigenlijk ook; Hotze en Claas een voetbal-happening en eigenlijk zouden we nog gaan kamperen. Maar door het slechte weer werd het kamperen afgezegd. Rest de concurrentie met het voetbal.
De jongens maar op vrijdagavond voor internet gezet en pagina van de TT opgezocht. Nog even inwrijven dat het misschien wel koud en nat zou worden, ze niet mogen zeuren dat ze na 1 race naar huis willen…… Een nachtje slapen, morgen verder praten. Zondag 09.00 uur, we moeten eigenlijk echt gaan, wat willen jullie? We gaan! Om half tien in de auto en na een vlotte reis lopen we om 11.45 door de kassa. Met gewone kaarten. Gelukkig geen controle bij de S-bocht tribune. Gewoon gaan zitten, de start is om 12 uur. Lekker veel ruimte en de jongens kijken hun ogen uit!


Met donderend geraas komen een dikke twintig viertakten voorbij. En even later zien we ze aan de overkant. Veel toeters tegenwoordig op de tribunes en Claas beschermd de oren iedere ronde.


Maar het is leuk en fantastisch. Natuurlijk ook dat de Ducati’s voorop liggen. Toch altijd weer een prachtig gezicht. De jongens hebben er lol in en het weer valt mee. Alleen 2 ronden voor het einde begint het te regenen en steekt Bayliss zijn hand op en is de race ten einde. Kan ik aan de boys uitleggen wat ze bedoelen met een ‘dry’ race en een ‘wet’ race en wat dan de regelementen zijn.
Eerst maar eens een hapje eten en een volgende tribune opzoeken. Ik wil eigenlijk naar de winterdijk of de finish tribune. Maar daar wordt wel gecontroleerd! Goed, kinderen eerst de trap op en dan aanbieden extra te betalen en dan zeggen dat je de kinderen Assen verschillende plekken wilt laten zien. De controleur begrijp het, het is niet druk, ga je gang maar jongens!


Woh, vlak voor de Geert Timmer bocht, start van World Supersport race. He… ander geluid, weer iets om uit te leggen: het verschil tussen tweetakt en viertakt. Gelukkig zijn er in deze race ook nog een paar viertakten erbij. Kun je het verschil goed horen. De jongens gegrijpen het. Aha, vier rondjes, regen! Het was een ‘dry’ race, dus herstart! O ja, tijdens de eerste spetters schuift een coureur voor onze neus onderuit de grindbak in.


De jongens krijgen nu les in slicks en regenbanden. Een herstart en nu gaat alles ok tot het eind!
Programma is wel wat in de war, maar de tweede helft (voetbal term, lees manche) van de superbikes komt eraan. En we zitten nu boven op de GT bocht. Nee, geen eten halen en niet pissen, want dit plekje is fantastisch en een controleur kan zijn mening zomaar veranderen! Het wordt een grandioze race.De twee Ducaties voorop en lopen samen naar een tijdje van de rest weg. Het vegen door de GT-bocht is angstaanjagend. Brullende en knallende (bij gas terugnemen) Ducaties jakkeren door de bocht en met het gas er vol op, op weg naar de hoofdtribune.
En dan de finish! Bayliss wint opnieuw en is daardoor wereldkampioen. Voor onze tribune wordt feestgevierd!!! De Ducatistal wordt gek! Bun-outs en fans die over de hekken klimmen, vuurwerk, enz.


De jongens zijn onder de indruk.

Onze dag is geslaagd en er moet nog een mooi spektakel komen: de sidecars! De buien vallen in de pauzes en na een Pit-Walk en een rondje van Fogerty op een Ducatie gaan de zijspannen van start. Spannend want ook hier is de wereldtitel nog niet vergeven.


Webster voorop, Steinhausen en Klaffenbock erachter aan. Nou ja, alle drie boven opelkaar. In de GT-bocht, toch al niet zo ruim, raken de machines elkaar regelmatig en de rook slaat van de banden.


Webster is even later weg, pech. En zowaar Abbot komt als een speer naar voren: Passeert drie (!) man tijdens een uitrempoging voor de GT -bocht. Groot hart die man.


Abbot gaat door en neemt afstand van de rest. In de laatste ronde krijgt Steinhausen een stuk plastic in zijn gezicht en slaat met de combinatie over de kop. Daardoor wordt Klaffenbock tweede en wereldkampioen. De Nederlander van Gils wordt derde en staat op het podium! Inmiddels is het half zes en de jongens worden ballorig: lege bierblikjes plattrappen. De laatste race, de Yamaha cup, wachten we niet af, we gaan op weg naar huis. We hebben een goed gevoel en een leuke dag gehad. De files op terugreis zijn we alweer vergeten, een tussenstop bij Mc Donalds, en om tien uur lagen de mannen op 1 oor! Morgen dikke verhalen vertellen op school! En ik? Het deed me denken aan de tijden dat ik op Zundapp naar de TT afreisde (Agostini, Phil Read, De Witte Reus, enz). Het was hartstikke leuk, volgend weer proberen! Wie gaat er mee? Kampeerweekendje?

Marten